Wat kan ik voor u betekenen

Voorregeling

Om uw nabestaanden te helpen bij keuzes op moeilijke momenten kunt u uw persoonlijke wensen voor uw uitvaart, begrafenis of crematie vooraf vast laten leggen. Dit kan in goede gezondheid maar ook als u weet dat het afscheid nabij is. In een persoonlijk gesprek kijken we samen vooruit en nemen we al belangrijke beslissingen die bij het afscheid horen. Vervolgens krijgt u een indicatie van de kosten die bij deze wensen horen. De voorregeling kost niets, enkel een paar uurtjes tijd om alles samen rustig te bespreken en zorgvuldig op papier te zetten.

Laatste verzorging van de overleden

Persoonlijk vind ik het een van mijn mooiste taken om na een overlijden te zorgen dat uw dierbare waardig wordt opgebaard. Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk, bij voorkeur direct nadat de arts het overlijden heeft vastgesteld, mij op te bellen, dit mag 24 uur per dag en 7 dagen per week. Ik zorg, al dan niet samen met de familie of een van mijn collega’s, dat de overledene wordt gewassen gekleed en wordt opgebaard. Het verzorgen kan thuis of in het afscheidshuis worden gedaan als het een natuurlijk overlijden betreft, anders verzorgen we in het mortuarium.

Opbaren overledene

Wanneer er gekozen wordt voor thuis opbaren, werk ik met een mobiele koelinstallatie die op het bed past. Als u het prettiger vindt dat ik voor uw overledene zorg in de koestering, zal hij/zij in een uitvaartkist op een opbaarplank worden opgebaard. Deze worden vanaf de onderkant gekoeld. Een andere mogelijkheid is een lichte balseming, hierbij is een koeling overbodig en blijft het lichaam mooi van teint tot op de dag van de uitvaart.

Regelen van de uitvaart

Daarna kunnen we rustig beginnen met het vormgeven van het afscheid. We gaan samen stap voor stap alles bespreken. Eerst noteer ik alle benodigde gegevens van de overledene en van de opdrachtgever, we zetten een tijdstip vast voor een plechtigheid en ik laat u de mogelijkheden zien wat betreft de uitvaartkisten. Ook informatie over bloemen, rouwdrukwerk, rouwvervoer en koffietafels heb ik bij. Zodra alles is besproken ontvangt u een kostenindicatie zodat er geen vervelende verrassingen achteraf zijn.  Nadat deze door u voor akkoord is ondertekend start ik achter de schermen direct het regelwerk op, bestel ik de benodigde materialen en maak ik alle documenten in orde. Alles wordt bijgehouden in een map die u op dat moment van mij ontvangt, inclusief het draaiboek van de dag van de uitvaart, zodat alles overzichtelijk bij elkaar bewaard kan worden en u van elke stap op de hoogte blijft.

Na de uitvaart

U staat niet alleen. Vaak is er na de uitvaart behoefte om even samen een kopje koffie te drinken en uw ervaringen nog eens te delen. We houden contact, zolang u wenst en zolang het nodig is.